Tegn på ægløsning

Der findes rigtig mange symptomer på ægløsning – ægløsningssmerter, øget sexlyst, øget sensitivitet, ømme bryster, kvalme, hovedpine, … – men hvordan kan du vide, om du rent faktisk har frigivet et æg?

Ved at tracke og følge cyklus, giver det mulighed for at følge kroppens fertile tegn. Det giver samtidigt også mulighed for, at bekræfte en ægløsning. Vi kan aldrig være 100% sikre på ægløsning før den rent faktisk allerede er sket.


Her er de primære indikatorer for ægløsning:


· Livmoderhalssekret, måske bedre kendt som udflåd, bliver dannet i små kanaler i livmoderhalsen. Lige efter menstruation vil livmoderhalssekretet føles meget tørt, klistret eller cremet. I takt med at østrogen begynder at stige frem mod ægløsningen, vil livmoderhalssekretet blive mere og mere sæd-venligt, ved at mængden af væske i sekretet stiger. Det gør også, at sekretet ændrer sig fra at være tørt og klistret til – i dagene før og lige omkring ægløsningen – til at være glat, klart og strækbart. Konsistensen minder meget om rå æggehvide. Ved at følge ændringerne i livmoderhalssekretet, er det muligt at følge at kroppen er på vej mod ægløsningen. Det er altså et af de tegn fra kroppen, som viser sig før ægløsningen er sket.

Efter ægløsningen, hvis den er sket, så vil livmoderhalssekretet ændre sig til igen at være mere tørt, klistret og cremet.


· En ægløsningstest måler på det luteiniserende hormon (LH), som stiger markant lige før ægløsningen finder sted. Derfor kan en positiv ægløsningstest indikere, at der sker en ægløsning inden for de næste 24-36 timer. Blot fordi ægløsningstesten er positiv, så er det ikke en garanti for ægløsning. Det er mulighed at have en positiv test uden at der efterfølgende bliver frigivet et æg. 

Hvis der bruges ægløsningstest, så er det mere effektivt at bruge den sammen med observering af livmoderhalssekretet, fremfor kun at bruge ægløsningstest.


· En stigning af den basale kropstemperatur er et tegn på, at der allerede er sket en ægløsning. Når ægget er frigivet, vil der være ladt en tom follikel tilbage i æggestokken, som danner progesteron. Det er et vigtigt hormon, for at kunne holde på en evt. graviditet. Samtidigt, så er det også et hormon, som øger den basale kropstemperatur. Derfor er det muligt at bekræfte ægløsning ved dagligt at måle den basale kropstemperatur.


 

Den eneste måde hvorpå det er muligt at vide det nøjagtige tidspunkt for ægløsning på, er gennem en ultralydsscanning. Det eneste vi selv kan gøre er, at følge kroppens fertile tegn og på den måde indsnævre tidspunktet for hvornår ægløsningen må være sket – samt at bekræftet den efterfølgende. Det er derfor vigtigt at følge flere at kroppens fertile tegn, hvis der skal observeres om der er ægløsning eller ej.

 

Jeg hører desværre alt for ofte kvinder sige, at de ved med sikkerhed at de har haft ægløsning, fordi det har de altid på dag 14 i deres cyklus, eller fordi de mærkede en ægløsningssmerte, eller fordi de havde en positiv ægløsningstest. Disse tegn er desværre ikke en sikkerhed for, at der er sket, eller sker, en ægløsning. Særligt ikke ægløsningssmerter, som aldrig vil kunne bekræfte en ægløsning. De vil aldrig kunne stå alene og det vil ikke være det samme som at lære en metode, der vil kunne bekræfte ægløsning efter gældende regler.

 

Ægløsning sker en gang pr cyklus. Det tager typisk kun omkring 15 minutter, for at ægget bliver frigivet fra folliklen i æggestokken. Herefter vil ægget vandre ud gennem æggelederen, hvor der lever i mellem 12-24 efter det er frigivet.

 

Vi kan aldrig vide det konkrete tidspunkt for ægløsning, men vi kan bruge de fertile tegn til at indsnævre tidsrummet for hvornår ægløsningen er sket.

 

For at opsummere, så kan en positiv ægløsningstest ikke garantere en ægløsning, fertilt livmoderhalssekret kan ikke garantere en ægløsning og et niv i én af æggestokkene kan heller ikke garantere en ægløsning. De primære fertile tegn skal trackes og holdes op mod hinanden, for at kunne bekræfte en ægløsning efter den er sket.

 

Vil du lære at tracke din cyklus?