Sådan kommer du i gang med at tracke din cyklus

Det, at tracke sin cyklus, betyder at observere de fertile tegn fra kroppen dagligt — og notere det ned, som kroppen fortæller. Der er utroligt mange fordele ved at følge sin cyklus tæt. Det giver en langt større forståelse for, hvor meget vi egentligt er styret af vores hormoner, som kan være med til at give en langt større forståelse for én selv. Det giver også et indblik i, om der er nogle ubalancer, som skal kigges på. Det er vigtige informationer at have tracket, hvis der senere skal kontaktes en læge eller en komplementær behandler for hjælp til ubalancerne. En helt tredje fordel er, at cyklus kan bruges som naturlig prævention eller hvis man ønsker at opnå graviditet, for det at følge cyklus giver enormt mange informationer omkring vores fertilitet. Uanset om du tracker din cyklus for at opnå graviditet, for at undgå graviditet eller blot for at få et indblik i din hormonelle rytme, så ser jeg kun fordele ved at følge cyklus tæt.

 

Når cyklus trackes, så kan det inddeles i to kategorier: cyklusforståelse og fertilitets forståelse/naturlig prævention.

 

 

Forskellige niveauer af at tracke cyklus

Helt basis niveau af at tracke cyklus er cyklusforståelse. Her trackes der hvilken cyklus dag du er på og hvordan du har det, både fysisk og mentalt, hvor du efter et par cyklusser vil kunne se et tydeligt mønster. Der er stor sammenhæng mellem hvor vi er i vores cyklus og hvordan vi har det. Der er mange ting, som kan trackes, når der trackes for cyklusforståelse: dag i cyklus, humør, appetit, søvn, sexlyst, …

 

Næste niveau, over cyklusforståelse, er fertilitets forståelse eller Naturlig Prævention. Her trackes de fertile tegn fra kroppen med henblik på at tracke ægløsning, hvor den information kan bruges til at følge din fertilitet, til at undgå graviditet eller til at opnå graviditet. Her er det basal kropstemperatur, livmoderhalssekret og evt. livmoderhalsens placering, som trackes. Hvis metoden bruges til at undgå graviditet, så bruges den til at finde de infertile dage i cyklus, hvor det er muligt at dyrke beskyttet sex – bekymringsfrit! 

Hvis metoden bruges til at opnå graviditet, så bruges den til at finde de mest fertile dage i cyklus, hvor chancen for at opnå graviditet er størst.

 

Begge niveauer af at tracke cyklus kan trackes enten på papir (et cykluskort) eller i en app*. Cyklusforståelse kan også trackes i en dagbog.

 

Sidste niveau vil være, at tracke begge dele. Altså både emnerne fra cyklusforståelse samt de fertile tegn fra fertilitets forståelse. 

 

Kom i gang med at tracke cyklus

Start med at beslutte om du vil tracke på papir eller i app, og begynd med det mest simple, som er at tracke dag i cyklus. Hvilken dag er du på? Din cyklus starter med dag 1, som er første menstruationsdag (ikke bare pletblødning). At vide hvilken dag du er på i din cyklus er fundamentet for at tracke cyklus. Det er uanset om du tracker blot for at følge din cyklus eller om du tracker for at bruge informationerne til at opnå, eller undgå, graviditet. Næste skridt kan være, at observere og notere hvordan du har det og hvordan dit energiniveau er gennem din cyklus. Når det er blevet en vane, at observere dagligt og notere inforamtionerne ned, så vil du, som tidligere nævnt, hurtigt kunne finde et mønster i hvordan du har det gennem din cyklus. Dét at opdage et mønster i cyklus vil være med til at give blod på tanden for at fortsætte den gode vane.

Ønsker du at tracke din cyklus med henblik på at opnå – eller undgå – graviditet, så vil jeg klart anbefale et forløb, hvor det læres med en uddannet underviser. Her vil du skulle anskaffe et termometer, som kan måle med 2 decimaler, som bruges til at måle den basale kropstemperatur. 

 

Vælger du at bruge en app til at tracke informationer omkring din cyklus, så vær meget opmærksom på, om det er en app, som sælger dine informationer videre. Her kan jeg anbefale appen Read Your Body, da de ikke sælger dine informationer videre til tredjepart. 

 

*Jeg anbefaler appen Read Your Body, da det er en app, som ikke anvender algoritmer, hvilket utroligt mange apps gør. Når disse apps anvender algoritmer, så betyder det, at de leder efter mønstre i din cyklus, for så senere at kunne bruge dem til at give dig forudsigelser omkring ægløsning og menstruation. Hvis din cyklus er rimelig regelmæssig, så bliver appen gang på gang “bekræftet” i “forudsigelserne” – og de fortsætter derfor i samme mønster. Kroppen er bare ikke en maskine og cyklus er styret af et symfoni-orkester af et hormonsystem, som “nemt” påvirkes af vores livsstil. Derfor vil ægløsningen aldrig kunne forudsiges og den vil “nemt” kunne skubbes. Både frem/tilbage med et døgn, men også med flere uger under stort pres. At bruge apps, som anvender algoritmer, svarer til at bruge metoden “sikre perioder”, hvor man regner sig frem til hvornår den fertile periode er i cyklus. Og hvis der er noget som den metode ikke er, så er det sikker!

 

 

Vil du lære at tracke din cyklus?