Hvor effektivt er Naturlig Prævention?

Jeg bliver ofte spurgt om, hvor effektivt fertilitets forståelse (/naturlig prævention) egentligt er – og det er ofte med tydelig skepsis for metoden, hvilket jeg fuldt forstår. For hvordan skulle man bare kunne bruge tegn fra kroppen, som prævention, og stole fuldt på at det virker?

 

Når man vurderer effektiviteten af prævention, så bliver det vurderet ud fra to ting: typisk brug og perfekt brug. For én ting er hvor effektiv præventionsformen er ved perfekt brug, men noget helt andet er hvordan effektiviteten er ved typisk brug. Her bliver der set på de fejl, som kan opstå ved brug af metoden. Det kan være glemt pille ved p-pille brug eller et kondom, som bliver brugt forkert. Jo større margin der er mellem typisk brug og perfekt brug, des nemmere er det at begå fejl ved brug af den pågælgende præventionsform. Når man måler effektiviteten af typisk brug, så bliver en gruppe af mennesker fulgt i et år, hvor de bruger metoden. 

 

Der er blevet målt effektivitetsrate for fertilitet forståelse/naturlig prævention, men studierne er blevet kritiseret for ikke at være lige så gode som ved andre præventionsformer. Det skyldes, at der er meget få penge i at studere fertilitets forståelse sammenlignet med andre former for prævention, hvor større firmaer har en interesse i, at deres produkt bliver studeret grundigt. 

 

Tilbage i 2018 blev der publiceret et studie som viste, at i gruppen hvor der blev tracket både livmoderhalssekret samt basal kropstemperatur (sympto-termisk metode, som jeg underviser i), var en effektivitetsrate ved perfekt brug på 99,6%

Her blev effektiviteten også vurderet højere ved de personer, som var blevet grundigt oplært i metoden.

 

Fertilitets forståelse – eller naturlig prævention – virker på den måde, at man lærer at identificere sit fertile vindue, hvor det er muligt at blive gravid. Her bruger man så sin vide til at opnå eller undgå graviditet. I det fertile vindue er det her at ægløsningen sker og en brugtning af ægget kan ske. Sæd kan leve i fertilt livmoderhalssekret i op til 5 dage og det frigivet æg lever i mellem 12-24 timer. Vi vil aldrig kunne sige inden ægløsningen, hvornår den kommer til at ske. Vi vil altid kun kunne bekræfte den efter den er sket. Her bruger vi kombinationen af basal kropstemperatur samt livmoderhalssekret til at bekræfte. Det betyder også, at det fertile vindue kan være åbent i længere tid end 6 dage.

 

Så snart at ægløsningen er sket – og bekræftet – så er fertilitets forståelse 100% effektivt frem til næste menstruation ift at undgå graviditet. Her vil der ikke længere blive frigivet æg, før vi rammer en ny cyklus, hvor det hele starter forfra.

Derfor vil du altid vide, når du bruger fertilitets forståelse, hvornår der er en chance/risiko for, at blive gravid.

 

Ift effektiviteten af fertilitets forståelse, så afhænger den også meget af dig. Jo mere striks du er omkring reglerne, des mere effektivt. Og jo mere løst du tager på reglerne, des mindre effektivt. Derfor er det også meget vigtigt med en åben dialog med din partner samt at være enige om hvor stramt reglerne følges.