Hvad er Naturlig Prævention?

Fertilitets forståelse, også kendt som naturlig prævention, er en metode, som bruges til at lære at observere, og læse, fertile tegn fra kroppen, for at kunne identificere den fertile periode i din cyklus. Det er nemlig sådan, at vi ikke er fertile alle dage i cyklus. Det er ikke muligt, at opnå graviditet alle dage gennem cyklus, men derimod er vi kun fertile omkring 7 dage hver cyklus (det fertile vindue er om muligt åbent længere, da vi aldrig kan forudsige ægløsning).

Kroppen giver os utroligt mange informationer omkring vores helbred gennem vores cyklus — og disse information kan man lære at læse gennem fertilitets forståelse. Det er informationer, som skal trackes dagligt. Metoden går ud på at kortlægge de to vigtige fertilitetstegn, som er udflåd og basal kropstemperatur. At mærke livmoderhalsens placering er også et fertilt tegn. Dog et som er frivilligt at observere. Gennem de nævnte fertilitetstegn, så er det muligt at bekræfte ægløsning i cyklus – og på den måde bruge sin viden til at opnå eller undgå graviditet. En metode, som er helt fri for kunstige hormoner. 

 

Studier har vist, at metoden er 99,6% effektiv, når den bruges til at undgå graviditet. Sammenligner man med kondomer, som har en sikkerhed på 97% ved  perfekt brug, så er det en smule mere effektivt at følge sin cyklus og kroppens fertile tegn. Det er vigtigt for mig at nævne, at fertilitets forståelse IKKE er det samme som “kalendermetoden” og ej heller “sikre perioder”. Disse metoder er IKKE sikre at bruge, hvis man ønsker at undgå graviditet. Det samme gælder for devices som Natural Cycles og Daysy, som er baseret på algoritmer. På den måde bliver der “gættet” på hvornår du får ægløsning næste gang. Et gæt, som er baseret på hvornår du havde ægløsning og menstruation i tidligere cyklusser. Vi vil aldrig kunne forudsige næste ægløsning ud fra de informationer. Fertilitets forståelse er derimod en metode, som er videnskabeligt baseret, hvor man hele tiden følger og tolker de fertile tegn fra kroppen.

Vi ved, at vi nærmer os ægløsningen baseret på vores livmoderhalssekret, og vi bekræfter ægløsningen efterfølgende gennem den basale temperatur.


Fertilitets forståelse kan, som tidligere nævnt, bruges på flere måder:


Undgå graviditet

Fertilitets forståelse bruges til at identificere det fertile vindue, hvor det er muligt at blive gravid. Ved at identificere perioden i cyklus, hvor det er muligt at opnå graviditet, så giver det muligt for at undgå graviditet. Fordelen ved fertilitets forståelse er, at det er en hormon- og bivirkningsfri metode. Det er samtidigt også en metode, som er lige så effektiv som andre præventionsmetoder.


Opnå graviditet

Lige som at fertilitets forståelse bruges til at identificere det fertile vindue – hvornår de mest fertile dage i cyklus er – til at undgå graviditet, så kan det på samme måde bruges, hvis man ønsker at opnå graviditet. Her gør metoden det muligt at planlægge hvornår det er det mest optimale tidspunkt at have samleje på.


Tracke for at følge helbred

Fertilitets forståelse kan, som nævnt i ovenstående, også bruges til at give os vigtige informationer om vores helbred. Vores fertilitet handler ikke kun om at undgå – eller opnå – graviditet. Fertilitets forståelse kan derimod være med til at give os et billede af hvordan vores overordnede helbred har det, hvordan vores hormoner arbejder samt hvordan  Vores cyklus er vores 5. vitale tegn.Vil du lære at tracke din cyklus?